Rashel van der Schaaf

Rashel

Rashel van der Schaaf is een inhoudelijke filmmaker die de kijker een nieuw perspectief wil bieden die hen aan het nadenken zet over vaste, menselijke constructen. Op LekArt Jong Talent staat ze met het werk ‘Ich bin der Fluß’. Een korte film waarin de Donau uitgroeit van een kleine stroom tot een machtige rivier. ”In dit intieme portret leren we de Donau en zijn omgeving vanuit een uniek perspectief kennen; door de ogen en oren van de rivier zelf.”

Ze wil met haar werk stemloze partijen een stem geven en inspelen op het gevoel van de kijker. Rashel volgde in 2016 de vooropleiding bij Open Studio in Amsterdam en werd in 2017 aangenomen bij de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. In haar tweede jaar richtte zij zich op het maken van documentaires. In haar derde jaar ging zij voor 3 maanden naar Oeganda om daar een documentaire te maken over de Oegandese landbouw.

In haar afstudeerfilm ‘Ich bin der Fluß’, die te zien was op het Nederlands Film Festival 2020, onderzoekt ze de grenzen van de documentaire. In deze film geeft zij de Donau een stem in de vorm van een poëtische voice-over. Rashel is een intuïtieve en visuele maker en wil in haar films de natuur een stem geven in het maatschappelijke debat. Ze biedt nieuwe perspectieven die aanzetten tot denken over de relatie tussen mens en natuur.