Frida Berntsen – juli 2024

tafelkleed met frida

Frida Berntsen is beeldend kunstenaar en haar kunstenaarspraktijk rust op het spanningsveld tussen het alledaagse en vergankelijkheid, en de manier waarop verval en tijd (vaak letterlijk) hun weerslag hebben in haar kunstwerken. Zij probeert het bijzondere in gewone objecten en momenten uit te lichten op een ogenschijnlijk toevallige manier. Door vast te leggen, weg te poetsen of te transformeren wat eens was, ontstaan nieuwe betekenissen. In Frida’s werkmethodes en kunstwerken zoekt zij naar aandachtigheid in materiaal, gebaseerd op de overtuiging dat het verleden, heden en de toekomst besloten liggen in de objecten waar we ons mee omgeven. Materiaal laat ons zien hoe alles langzaam verandert om ons heen. Dit is waar voor haar schoonheid in schuilt.

Tijdens haar residentie bij LekArt wil Frida de relatie van haar werk tot de natuur onderzoeken. Zo wil zij experimenteren met het tonen van mijn werk in de buitenlucht, in plaats van in een white cube binnen. In haar werk komen vaak motieven voor die sterk refereren aan binnen of buiten.
In juli wil Frida graag de verbanden tussen deze motieven onder de loop nemen, zoals glas en water, damast en bloemen, zijde en vlinders. Dit gaat zij doen aan de hand van een druktechniek, waar zij afgelopen winter een cursus in heeft gevolgd. Het gaat om een grove manier van zeefdrukken met coatings, waarbij zij wil uitzoeken of dit ook werkt met natuurlijke materialen uit de omgeving.
Frida kijkt ontzettend uit naar een maand werk maken in het prachtige rivierenlandschap van de Lek en Culemborg.

 

Wil je meer weten over Frida? Bekijk dan haar website of volg haar op Instagram.