Anne Hofstra

Anne portret met watermeloen website

ODE AAN DE KOE, een vooronderzoek

Kunstenares Anne Hofstra is aanwezig op het SPOEL festival.
1 september 2024, 12:00 - 18:00 uur.

Daar zal ze met bezoekers in gesprek gaan ter voorbereiding op haar kunstproject (2025) over de koe. Ze zit met vele vragen, o.a. wat betekent de koe voor ons? Neem een kijkje en breng zelf een ode aan de koe.

Over het kunstproject
Anne Hofstra is geïnteresseerd in hoe wij als mensen met de natuur omgaan. Eerder maakte ze een theatervoorstelling voor kippen. Hier in Culemborg start haar onderzoek naar de koe en zij zal in april 2025 terugkeren in de LekArt Air om haar kunstproject definitief te starten en verder vorm gaan geven. Koeien zijn een belangrijk onderdeel van de Nederlandse cultuur. We drinken er melk van, en eten de koe op. Daarnaast is de koe een mooi en bekend onderdeel in het landschap. Er zijn in 2024 bijna vier miljoen koeien in Nederland. Toch lijken we juist de koe in het debat over onze agrarische ambities soms te vergeten. In het komende jaar gaat kunstenaar Anne Hofstra een ode brengen aan de Nederlandse koe.

Biografie - werkwijze
Anne Hofstra is een kunstenaar en artistiek onderzoeker. Na haar studie literatuur heeft Anne Hofstra lange tijd gewerkt als conceptontwikkelaar voor kunstprojecten op het snijvlak van kunst en biologie. Ze is bijzonder geïnteresseerd in de relatie tussen menselijke en niet-menselijke entiteiten en probeert deze relatie te begrijpen. Anne's doel is om voorbij haar antropocentrische wereldbeeld te gaan en te groeien naar een ecocentrisch perspectief. Door middel van belichaamd onderzoek probeert ze deze ecocentrische perspectieven in de praktijk te brengen.

Vorig jaar creëerde ze de theatervoorstelling 'Kip', waarin ze probeerde een theatervoorstelling voor kippen te maken. Tijdens een twee maanden durende residentie leefde ze tussen de kippen om onderzoek te doen. Het resultaat was een voorstelling voor kippen, waarbij de kippen in het publiek en de mensen op het podium mochten kijken.


Ze werkt momenteel aan een project over hoe we AI kunnen gebruiken om de stem van de natuur te worden, en onderzoekt de perceptie van tijd bij menselijke en niet-menselijke soorten.
Daarnaast start ze in Culemborg met haar onderzoek naar de koe.