LekArt Kunstmarkt
De Kunstmarkt 2025 wordt gehouden op zondag 25 mei.
Op 2 juni 2024 tussen 11:00 en 16:00 uur vond op Werk aan het Spoel een Kunstmarkt plaats. Kunst en bijzondere voorwerpen worden aangeboden tegen aantrekkelijke prijzen. Een mooie mix van kunst (schilderwerk, mixed media en ruimtelijke werk), kunstboeken en bijzondere gebruiksvoorwerpen.
Voor bezoekers op zoek naar pareltjes, die een persoonlijke uitstraling aan hun interieur willen geven door de aanschaf van een uniek kunstwerk of net die ene bijzondere vaas, dat porseleinen boeddhabeeldje of dat mooi bewerkte Chinees lakdoosje. Dit alles in een gezellige, groene sfeer met achtergrondmuziek.
De muziek wordt van 11:30 - 13:30 uur verzorgd door bandoneonist Marc Constandse en vanaf 14:00 uur door de Blueglass band met muziekinstrumenten gemaakt van gerecyclede materialen die glas gebruiken voor hun klank.
De volgende kunstenaars bezetten de kramen op deze eerste LekArt Kunstmarkt:
- Jopie Biesters (geeft demonstratie demonstratie van polymeerklei-workshop)
Welkom in Jopie's wereld van verbeelding, waar kwetsbaarheid en kracht harmonieus samenkomen. Elk werk belichaamt haar verkenning van deze thema's en omarmt het mysterie rondom ons bestaan. Met een kleurrijke en humorvolle twist in haar kunst streeft zij naar eenheid, waarbij ze erkent dat we allemaal verbonden zijn, resoneren met dezelfde vibraties en deel uitmaken van hetzelfde kosmische web. Hier viert creativiteit de menselijke ervaring in al haar schakeringen, met een glimlach en een knipoog naar het leven zelf.
- Fien Brakkee
Het ongrijpbare, altijd veranderende en tijdelijke van dat wat niet alleen om ons heen leeft maar ook binnen in ons leeft is iets dat Fien al jaren fascineert. Het is een zoektocht om de juiste manier te vinden om het juiste te bevatten. Door kleur, vorm, textuur en herhaling probeert Fien een manier te vinden om het ongrijpbare toch een ruimte te geven.
Door de jaren heen heeft ze dit gedaan door tekeningen, collages, poëzie, performance, licht- en geluidsinstallaties, en meest recentelijk door printtechnieken zoals cyanotype, lino en zeefdruk. - Theo Briggeman
Theo laat zich leiden door muziek en spelenderwijs ontstaat er dan iets. Ook de natuur en de schepping zijn voor hem een inspiratiebron. In zijn werk maakt hij gebruik van een combinatie van aquarel, pastel en olieverf. In zijn werk zien we een dynamiek van vrijheid.
- Martin Broeze
Martin's werk is geïnspireerd door de ‘Heart Sutra’ (boeddhistische literatuur). Het centrale thema in de Heart Sutra is: ‘Form is Emptiness, Emptiness is Form’. Onze waarneming komt tot stand door een voortdurend bewust worden van verschillen. Hiermee creëren wij onze persoonlijke vormen en niet-vormen, oftewel onze persoonlijke belevingswereld. In zijn fotografische beelden zoekt Martin de spanning tussen deze betekenis en betekenisloosheid. - Marjan van Dijk Kaasjager
Marjan beschildert al meer dan 25 jaar porselein. Dat is een oud ambacht en zij kan daar veel van haar creativiteit in kwijt. Zij gebruikt bestaand porselein en decoreert dat met speciale pigmenten opgelost in etherische oliën. Daarna gaat het werk de oven in en bij 800 graden worden de pigmenten met het glazuur versmolten. - Olga Ellerman/Olga's Atelier
Olga’s atelier is een heerlijke huiselijke plek waar Olga met vrijwilligers en mensen in de bijstand de mooiste artikelen maken. En dat door het hergebruiken van allerlei materialen. Denk aan textiel, zeil van zeilboten, banners, spandoeken, tenten, kralen, etcetera.
- Elody Emmen
Elody heeft in 2023 een maand mogen werken in de AIR. Tijdens de Artist in Residence liet ze zich inspireren door de zonsondergang in combinatie met de verbluffende natuur rondom Werk aan het Spoel. Haar werk vertelt verhalen over familie, vriendschappen en verbondenheid. Hiervoor werkt ze vaak met textiel en ecoline. Lees hier meer. - Yawen Fu
Yawen is een multidisciplinaire kunstenaar die graag met subtiele materialen werkt en verhalen vertelt vanuit objecten. Zij zal haar kralensieraden, objecten in textiel en fotoprints presenteren.
- Ellen Jens
Klei is voor Ellen het perfecte medium om haar ideeën te kunnen verwezenlijken. De uitdaging van het maken van een sculptuur, zodat het karakter tot uitdrukking komt, boeit haar. Als het sculptuur eenmaal gebakken is, kan het binnen of buiten geplaatst worden. - Rop Philippi
Al eeuwenlang worden vrouwen afgebeeld als lustobject. Is kunst porno voor nette mensen? De vrouw 2.0 is militanter en uitdagender. Van object de désir naar provocateur. Zij bepaalt de voorwaarden. De invloed van de man stelt Rop aan de kaak. Waarom vindt de man dat hij bepalend moet en mag zijn? De kern van Rop's oeuvre bestaat uit onderzoek naar deze verhoudingen.
- Rachel van der Schaaf (geeft demonstratie kintsugi)
Vanuit haar onderneming Golden Linings in Life repareert zij gebroken aardewerk en porselein en maakt ook nieuwe designs, zoals lampen en wanddecoratie. Alles gemaakt vanuit gebroken porselein of aardewerk. Daarbij is de Kintsugi filosofie haar grote inspiratie, waarover zij graag en inspirerend deelt. - Schilderclub Bolderburen
De inspirerende kracht achter deze schilderclub is Nelly Abdulleaeva. De leden zijn geen professionele kunstenaars en hebben vooral plezier in het schilderen van allerlei onderwerpen en interesse in elkaar. De resultaten zijn verrassend divers en kleurrijk. - Marianne de Wit-Koenen (gaat illustreren)
Marianne is van huis uit illustratrice en in al haar vezels creatief. Ze schildert, tekent en inspireert en met haar Kunstfabriek De Wit timmert ze aardig aan de weg. Marianne is juf van de kunstklasleerlingen op de OBS De Distelvlinder in Culemborg. Zo hebben haar leerlingen een paar jaar geleden de Rembrandtwedstrijd gewonnen en heeft hun werk ruim een maand in het Rijksmuseum gehangen.
- Michiel Vlaanderen
Onder de naam Vettore Bicicletta creëert Michiel grafische afbeeldingen die een eerbetoon zijn aan de glorieuze geschiedenis van de fietsensport. Zijn illustraties zijn gewijd aan vintage racefietsen, tijdritfietsen, baanfietsen en de iconische onderdelen die deze sporten hebben gevormd. Met een passie voor zowel grafische kunst als fietsen, legt hij de nadruk op de 'holy grails' binnen de rijke historie van het fietsen, waarbij hij de tijdloze elegantie en de technologische vooruitgang van deze machines vastlegt. Zijn werk weerspiegelt zijn diepgaande bewondering voor de finesse van deze sporten en Michiel streeft ernaar om de schoonheid en het vakmanschap van de fietscultuur te vangen in elk beeld dat hij creëert.
De locatie Werk aan het Spoel als landart vormgegeven, ligt in het buitengebied van Culemborg en is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Er is voldoende parkeergelegenheid voor zowel auto als fiets, vanaf het station een klein half uurtje lopen en met een OV-fiets een kwartiertje fietsen.
Na het bezoeken van de Kunstmarkt nog zin in een wandeling? Dan kan dat in de prachtige uiterwaarden. En, met Caatje aan de Lek is er gezellige horeca aanwezig.