Portretfoto
Els Steendam Geen titel Acryl op doek 100x80cm juni 2020
Els

Els Steendam

schilderijen, tekeningen, ruimtelijk werk

Expositie Levenskunst

13 april t/m 25 mei 2024 in de Oud Karholieke kerk op de Varkensmarkt in Culemborg, elke zaterdag van 13:00 tot 17:00 uur (uitgezonderd 27 april).

Els viert haar tachtigste verjaardag met de expositie 'Levenskunst', een verhaal door haar leven in zeven grote tekeningen met pastelkrijt. Een recente terugblik van flitsen, indrukken, gedachtes en herinneringen.

Kunst zoekt huis

Daarnaast zoek ze voor veel van haar gemaakte kunst een nieuw huis en is er op zondag 14 april een verkoop aan huis van 14:00 tot 16:00 uur. Wil je hiervan gebruik maken, mail.

In de podcast 'LekArt ontmoet...' beluister je kunstenaar Els Steendam, een van de oprichters van LekArt.

EEN ZOEKTOCHT NAAR PERSOONLIJKE MOTIEVEN

Els (1943) volgde verschillende parttime kunstopleidingen. De fase bij de KLM, waar ze als stewardess werkte zag zij als een periode die haar o.a. cultureel en kunstzinnig vormde. De laatste drie jaar voor de pandemie reisde ze wekelijks naar de Kunstacademie Arendonk in België om aldaar de tekenroute te volgen.

Els was jaren o.a. fan van Joseph Beuys en Louise Bourgeois. Later van George O'Keefe en Marlène Dumas. Ze zocht de vrouwen; geïnspireerd door emancipatie en niet wars van enig activisme.

In 1973 kwam Els samen met haar man naar Culemborg waar ze o.a. in contact kwam met kunstenaars zoals Inge Meuleman, Rop Philippi , Henk Biesheuvel en Theo Briggeman. De liefde voor de kunst en haar creativiteit groeide en er kwamen gezamenlijke tentoonstellingen en LekArt. Ze vond het fijn om kunst te verzamelen en deze te tonen in o.a. de artsenpraktijk.

Toen in 1993 haar moeder overleed en beide ouders er niet meer waren kwam het autobiografische gedeelte naar boven; de herinneringen en de vergankelijkheid. Oude foto's en dia's werden gebruikt om de verbondenheid in verf uit te drukken. Gaandeweg ontwikkelde zich de eigen beeldtaal.

Tijdens de pandemie heeft Els veel opgepakt. De mandala kwam terug op haar pad (cadeautje van Anton Overweel en de Roos van Culemborg). Ze ging er mee aan de slag en betrok er verschillende mensen bij. Dit proces van ontmoeting , bezinning en rust gaf energie en hernieuwde behoefte om te creëren. Voor Els geeft kunst kracht , ruimte en vrijheid. Een van de werken die zij in deze periode maakte is "Ode aan het verplegend personeel". Het is een afbeelding drie mensen met mondkapjes op die trommelen. Het werk is een mooi tijdsdocument.

Tekst: Lisette le Blanc
Foto's: Robert-Jan Hofhuis