4 HKU-studenten mei 2023

Collage 1a

Wat is er mooier dan voordat je afstudeert je werk te kunnen presenteren aan een breed publiek? Vier geselecteerde studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht krijgen in de maand mei de kans een week in de LekArt Artist in Residence (Air) op Werk aan het Spoel te verblijven.

Britt de Bruijne, Renee Mestebeld, Marloes van der Zwaag en Lars Hendrickx studeren deze zomer af en de laatste maanden van hun studie gebruiken ze om te onderzoeken hoe ze hun (kunst)werk in de markt kunnen zetten. En, natuurlijk de vraag ‘hoe nu verder als kunstenaar?’. In hun LekArt Air week gaan ze de omgeving als inspiratiebron gebruiken en de interactie met bezoekers aan.

Britt de Bruijne (Product Design) werkte aan een serie tegels ‘Doorgrond’, gemaakt van opgegraven klei uit gebieden waar een rivier loopt. Hierin laat zij een weerspiegeling zien van de lucht die ze heeft gefotografeerd op het moment dat ze de klei heeft opgegraven. In deze Air-periode wil Britt de natuur voelen, waarnemen en verzamelen. Door zelf de klei op te graven, doorloopt ze het hele proces en hecht daarbij waarde aan de tijd, ruimte en ambacht om te produceren. Wellicht ontstaan er nieuwe vormen, ideeën en experimenten.
Lees hier haar CV en uitgebreidere versie Even voorstellen. Instagram: @britt_debruijne.

 

Renee Mestebeld (Product Design) wil tijdens haar verblijf in de AIR de rust ervaren waar zij inspiratie vandaan haalt, en zich op een nieuwe manier laten inspireren door de plek. Zij zal haar afstudeerwerk terugplaatsen in de omgeving waar het uit is ontstaan, langs de rivier. Haar werk ‘Tastbare sporen’ zijn vazen gemaakt van rivierklei met vormen van de golfslag van het water. Ze wil bezoekers bewust maken van het ambacht en het unieke van het product. Ze is benieuwd hoe de (buiten)omgeving creatieve proces beïnvloedt en verrijkt.
Lees hier haar CV en uitgebreidere versie Even voorstellen. Instagram: @renee_mestebeld.

Marloes van der Zwaag (Spatial Design) is een experimentele ontwerper met een realistische kijk. Voor haar afstudeerwerk bedrukte ze stof met prints op basis van de natuur, de wereld van de plantengallen op bomen. In dit project zit meer potentie en daarmee wil Marloes tijdens de Air-periode aan de slag. Het werk is in eerste instantie ontworpen voor de binnenruimte, maar wat gebeurt er als je het teruggeeft aan de natuur? Hoe kan de stof anders gebruikt worden?
Lees hier haar CV en uitgebreidere versie Even voorstellen.

 

Lars Hendrickx (Spatial Design) heeft een fascinatie voor het menselijke lichaam in beweging. In zijn afstudeerwerk ‘Time, Space and Motion’ komen architectuur en dans samen in het landschap. Tijdens zijn verblijf in de LekArt Air, wil hij op zoek gaan naar de zichtbare, maar ook de verscholen verhalen achter het landschap van Werk aan het Spoel. Hoe de mens zich door het landschap beweegt, maar ook de eigen beweging van het landschap.
Lees hier de uitgebreidere versie Even voorstellen.
Instagram: @larshendrickx_ @hendrickx_artetdesign

Naschrift Lars: Ik heb me laten onderdompelen in het prachtige landschap en ben op zoek gegaan naar zowel de zichtbare als verborgen verhalen achter dit landschap. Ik heb gekeken naar de interactie tussen de mens en het landschap, evenals naar de bewegingen van het landschap zelf. Hierdoor heb ik het landschap beter leren kennen. Tijdens mijn verblijf heb ik ook de gelegenheid gehad om te experimenteren voor mijn afstudeertentoonstelling: Exposure. Ik heb de beweging die terug te vinden is in het landschap, met name de wind, gebruikt als materiaal voor deze experimenten. Met stoffen van verschillende transparanties heb ik geprobeerd deze beweging vast te leggen en zichtbaar te maken.