Grensverleggers
Van 2 juni t/m 18 juli is in het kader van 'Kunst op Noord' de expositie '(her)Gebruikt' van de Grensverleggers te zien. De kunstwerken staan verspreid, zowel in de binnenruimtes van Bomvrij Noord als op het buitenterrein van Noord op Werk aan het Spoel. Op zaterdag- en zondagmiddagen van 13:00 tot 16:00 uur zijn de binnenruimtes open en zijn er meerdere kunstenaars aanwezig.
Deze groep kunstenaars beseft dat we de grenzen van onze westerse leefwijze naderen. De kunst van de Grensverleggers, opgericht in 2023, is een pleidooi voor een duurzamer levenspatroon. De leden, allen professionele beeldend kunstenaars, maken bewust gebruik van herbruikbare materialen, tweedehands spullen of afval. De kunstenaars streven naar een kunstwerk dat voor 90% uit duurzaam materiaal bestaat. De Grensverleggers zijn geen idealisten, radicalen of anarchisten. Het zijn realisten. Hun kunst bevat vaak een boodschap van duurzaamheid en reflectie op actuele maatschappelijke problemen.
Klik hier voor een artikel in de Culemborgse Courant.
Speciaal voor deze expositie is een gezamenlijk werk van de groepsleden te zien. De 8 leden leveren hiervoor een klein werk aan van afval/hergebruik materiaal, dat zij omvormen tot een kunstwerk dat karakteristiek is voor de eigen beeldtaal. Zo ontstaat voor het eerst een echte Grensverleggers-installatie.
Wie zijn de exposerende kunstenaars?
Rob Chevallier
Beeldend kunstenaar/fotograaf, combineert tweedehands voorwerpen met fotografie.
“Mijn foto-objecten en installaties verbinden een schijnbaar zorgeloos verleden met de huidige tijd. Een wereld met problemen als de economische wedloop, overconsumptie en klimaatverandering. Mijn kunstwerken zijn zowel een pleidooi voor hergebruik en duurzaamheid, als een kritische kijk op de maatschappij van nu".
Ab Marte
Woont en werkt in Velp en maakt levensgrote beelden en installaties van o.a. plastic afval-zakken, styrofoam, latex, kit en pur. Ab was in de zomer van 2023 al met zijn werk bij LekArt te zien, lees hier meer. Zijn streven is om sculpturen te maken over opvallende verschijnselen in onze maatschappij.
Betty Disco & Miriam van der Linden
Betty Disco en Miriam van der Linden werken als kunstenaarsduo aan diverse papierkunst projecten. De gemeenschappelijke noemer is de natuur en hun liefde voor papiermaken.
“In onze studio transformeren we door onszelf handgeschept papier in sculpturale objecten, installaties en wandobjecten met reliëf. We maken een grote verscheidenheid aan papierkunst met exotische vezels maar we gebruiken ook interessante ruwe materialen uit de bossen, langs de rivieren en aan zee". Zij maken papieren kunstwerken die hun zorgen over het milieu visualiseren.
Sybrecht Bosker
De natuur is voor Sybrecht een belangrijke inspiratiebron. "Ik werk met natuurlijke materialen, die ik verrijk met kleur via verschillende technieken, zoals schilderen en borduren. Zo ontstaan prachtige, romantische creaties met kleurschakeringen en een gelaagdheid waardoor je steeds weer nieuwe, verrassende elementen ontdekt".
Hans de Raad
Hout is het basismateriaal waar Hans zijn beelden van maakt. "Het is een fijn materiaal voor mijn kunstwerken. Juist het ruige van de splijtvakken geeft mijn beelden een scherpte die ik graag zie en die goed met verf te bewerken zijn. Al het hout is gerecycled". Hij tekent als het ware met houtblokjes en maak daarmee abstracte beelden. "Abstract werken is spannend en geeft mij de ruimte om mijn creativiteit te gebruiken. Ook de toeschouwer kan zelf zijn fantasie gebruiken en ontdekken wat de betekenis is. Het kan natuurlijk ook gewoon mooi zijn." Op deze manier ontstaan zijn beelden van hout en ook van brons.
Hubert van Soest
“Ik upcycle afgedankte fietsonderdelen en aanverwante items tot (fiets)kunst. Elk oud fietsonderdeel is uniek, heeft als het ware geleefd en bevat een verhaal. Zo ontstaan One of a kind-creaties met een verhaal."
Door 'afval' te transformeren tot kunst laat Hubert zien dat wat voor de ene mens nutteloos is geworden, voor een ander persoon een waardevolle grondstof is om een uniek kunstwerk te creëren. "Ik hou van het industriële design van fietsonderdelen. Met mijn kunstwerken toon ik ook de schoonheid van de gebruikte fietsonderdelen, hoe ze ontworpen en gemaakt zijn.
Daarbij vind ik het van belang dat zowel de oorspronkelijke functie en de nieuw gecreëerde functie beide zichtbaar blijven zodat de kijker ziet wat mogelijk is door om te denken."
Joris Kelderman
Eén van de materialen waar hij graag mee werkt is zwerfafval. "Door mijn kunst en creatief werk wil ik graag iets bijdragen aan een mooiere wereld, een zekere impact maken. Liever langs de weg van erosie dan met de botte bijl. Vandaar dat ik dikwijls een twist aan dingen geef, een knipoog maak. Ook als het om serieuze of mondiale issues gaat, is optimisme mijn ondertoon."