Carmen Molenaar – september 2024

Portret Carmen Molenaar

Carmen Molenaar is kunstenaar en onderzoekt met haar werk onze relatie met de natuur - met onze niet-menselijke buren. Hierbij gebruikt ze natuurlijke materialen naast fotografie, film, geluid en tekst. Ze duikt in de geologie en ecologie van haar omgeving waarin bergen, rivieren en de bewegingen van de aarde zowel onderwerp als mede-makers van haar werk worden. Met de vraag ‘How to become a Mountain?’ onderzoekt ze wat het betekent om te leven en werken als holobiont in deze complexe wereld.

Geboren na de eeuwwisseling ken ik Nederland niet anders dan ingedijkt en ingepolderd. De geschiedenislessen leerde mij dat we het water in dit land vooral goed moeten beheren, en beheersen. Al het ingepolderde land geeft ons ruimte om voedsel te verbouwen, de dijken zorgen ervoor dat we droge voeten houden en de steeds groter wordende bouwwerken behoeden ons van onverwacht veel water. Dat er ook ooit een Nederland zonder dijken was, had ik nooit veel gedachten aan gewijd. Totdat ik voor mijn vorige projecten mij ging verdiepen in de geologie van Nederland en zag dat het land nog een ander verhaal te vertellen had. Overal waar ik de grond in dook, kwamen verhalen van de delta naar boven.

Het idee van Nederland als natuurlijke delta bleef ik mijn hoofd resoneren en er begonnen vragen de dagen als; Hoe heeft dit stuk land er vroeger uitgezien? Hoe hebben mensenhanden de delta eigen gemaakt? Maar vooral; hoe zou de delta zich bewegen als ze alle vrijheid zou hebben? En; hoe zou diepgaande kennis over het karakter van de delta invloed hebben op ons en onze attitude als delta-bewoners?

Door middel van artistiek onderzoek wil ik deze vragen gaan aanvliegen. Om onze omgeving (weer) beter te leren kennen, en zo beter voor haar te kunnen zorgen, ga ik op zoek naar vergeten, verdwenen en verborgen verhalen van de natuur. Door middel van veldonderzoek naar mijn omgeving en wetenschappen als geologie en ecologie, probeer ik deze verhalen op te graven. Ik ga dit doen op verschillende plekken in Nederland die allen van geologisch belang zijn voor mijn onderzoek. Gelegen in de uiterwaarden van de Lek, vormt de residentie bij LekArt een mooie gelegenheid om met het onderzoek van start te gaan. Tijdens het onderzoeken van de delta ga ik gebruik maken van fotografie, film, geluid en tekst om zo mijn bevindingen te documenteren, visualiseren en verzamelen. Daarnaast ga ik de focus leggen op de eigenschappen van de grond en het water zelf, ook als materiaal. Ik heb al eerder met rivierklei gewerkt, en ik wil dit verder doortrekken naar andere grondsoorten zoals zand en veen. Ik ben namelijk benieuwd naar wat verschillende samenstellingen van de bodem vertellen over het karakter en de geschiedenis van het land en haar delta.

Dit artistieke onderzoek zal de basis vormen voor één of meerdere nieuwe kunstwerken. Deze werken wil ik inzetten als vertalers van de verhalen uit de natuur en de wetenschap, zodat we onze omgeving op een nieuwe en gevoelige manier kunnen leren kennen en zo beter samen kunnen leven met het altijd veranderende landschap.

Meer over Carmen Molenaar is te lezen op haar website en Carmen kun je volgen op Instagram.