Rop Philippi kleur
Rop 1 beeld
Rop Philippi Room with a view papier acryl spuitbus 75x200 cm

Rop Philippi

schilderijen, ruimtelijk werk

IK WERK SOLITAIR, MAAR VOOR PROJECTEN ZOEK IK GRAAG DE VERBINDING MET ANDEREN

Rop (Culemborg, 1957) woont zijn hele leven in Culemborg. Ook toen hij aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU)  studeerde bleef hij in Culemborg wonen. Op de academie koos hij de richting monumentaal. Als werkstudent was Rop betrokken bij Galerie De Kijkschuur in Acquoy onder leiding van de Haagse collectioneur Piet Cleveringa (overleden 2013). Ik heb er veel geleerd. Na zijn studie zal Rop betrokken blijven bij de galerie en ook bij Fort Asperen. Van Piet Cleveringa leerde Rop zijn levensvisie ontwikkelen: kunst als verbindende factor, het kunstenaarschap verbinden met de maatschappij.

Tijdens zijn studie, en alle jaren daarna, is docent schilder Hans Siegmund (overleden 2018) belangrijk geweest. Zijn manier van werken en denken zijn nog steeds van grote invloed op Rop’s werk. De stiefvader van een vriend van hem, chirurg en beeldhouwer Rob van Veen, die een atelier aan de Dreef had, bood Rop gedurende diens studie van 5 jaar een gratis werkplek aan. Als eindexamen programma had hij een project in een verpleeghuis. Hier tekende, boetseerde en schilderde hij een jaar lang de bewoners.

Als initiator in het culturele leven heeft Rop veel opgezet in Culemborg. In 1989 kreeg hij zijn prachtige atelier in de Middeleeuwse toren van de stadspoort in het centrum van Culemborg en stond hij in datzelfde jaar aan de wieg van de oprichting van de Culemborgse  Kunstenaars Kring waaruit in 1990 Lek Art ontstond. In 2006 is hij uit de organisatie gestapt omdat het project Werk aan het Spoel, waar hij in 2000 het initiatief voor nam, meer tijd ging vergen. Er moest een cultureel bolwerk komen door onder andere een van de bunkers daar tot expositieruimte te maken. Hij ziet overal mogelijkheden om samen met kunstenaars te werken en de bewoners er bij te betrekken. Maar als het eenmaal opgezet is en te ambtelijk wordt geeft hij het liever over aan derden.

Toen de pandemie in voorjaar 2020 uitbrak heeft Rop oud werk tevoorschijn gehaald. Wat gebeurt er als ik een oud werk tevoorschijn haal en het overschilder. Kan ik mijn eigen werk recyclen? Wat wil ik bewaren. Het is een soort herbezinning. Alle schilderijen worden zo opnieuw aangepakt. Je moet jezelf blijven verrassen. Hij vertelt enthousiast over zijn vrouw Mieneke, die hij van de academie kent en die de grafische richting deed en nu hoofdontwerper is bij een tuin- en landschaps- architect, ook schildert zij portretten.

In 2019 begon een samenwerkingsverband met de dichter Marco Houtschild voor wie Rop diens bundel Houtschilds beknopte vogelverzengids illustreerde. Inmiddels is er al een 3e druk. Een nieuw illustratie project staat al op stapel.

Ook heeft Rob gewerkt aan een boek over zijn eigen oeuvre, Kunstboek Ongezien, dat in 2019 verscheen. Voor dit boek schreven zeven schrijvers en dichters over Rop’s werk. Hij maakt momenteel deel uit van een commissie die zich bezig houdt met stadsverfraaiing door middel van muurschilderingen en historische muurschilder reclame’s op huizen in Culemborg. Rop blijft actief in het culturele leven van Culemborg. Hij is de verbindende kracht in Culemborg. Hiervoor ontving hij in 2019 de zilveren stadsspeld.

www.ropphilippi.nl

Tekst: Lisette le Blanc
Foto's: Robert-Jan Hofhuis